Vertais­taitei­lijat

 

Karel Alanurm, Vertaistaiteilijat, 2021

 

Vertaistaiteilijat edistävät erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden toimintamahdollisuuksia työelämässä ja taidemaailmassa. Hankkeen (2018–) toteuttaja on Aula-työkotien kannatusyhdistys ry Helsingissä. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Autismisäätiö, Kaarisilta ry,​ Kehitysvammaliitto,  Kehitysvammatuki 57, Kettuki ry,​ Kulttuuria kaikille -palvelu ja Suomen Taiteilijaseura. ​Hankkeen rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuella.

Hankkeen tehtävänä on tuoda erityistä tukea tarvitsevat taiteilijat ja heidän tekemänsä taide paremmin tunnetuksi muun taidemaailman ja taiteilijoiden, taide- ja kulttuurijärjestöjen ja hallinnon rakenteiden piirissä. Toimimme kahdella tasolla. Teemme työtä yksittäisten taiteilijoiden ja taiteilijaryhmien, sekä heidän taustaorganisaatioidensa kanssa kehittääksemme taiteilijoiden urapolkuja. Toinen toimintamme taso on yhteistyön kautta tapahtuva vaikuttamistyö taiteilijajärjestöjen, taidehallinnon ja poliittisen päätöksenteon suuntaan erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden aseman vahvistamiseksi.

Vertaistaiteilijat järjestävät erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden taiteilijatapaamisia. Vuonna 2018 järjestetty taiteilijatapaaminen oli historiallinen, koska se oli ensimmäinen Suomessa koskaan järjestetty erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden kokoontuminen. Hevossalmen taiteilijatapaamiseen osallistui kolmisenkymmentä taiteilijaa eri puolilta maata verkostoitumaan, kehittämään omaa alaa ja viihtymään kollegojen seurassa. Vertaistaiteilijat järjestävät Taiteilijatapaamisia 1–2 vuodessa. Vuodesta 2020 alkaen Taiteilijatapaamisia on järjestetty myös verkossa.

Hankkeessa on kehitetty ja toteutettu Taidealan työvalmennuksen -toimintamalli ja Opas taiteilijalle -selkojulkaisu videoineen, kaikki löytyvät verkkosivuilta vapaasti käytettäviksi. Hanke toteutti yhteistyössä Kettuki ry:n kanssa erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden taiteilijamatrikkelin. Kettukin taiteilijamatrikkeli täydentyy vuosittain uusilla taiteilijoilla. Hankkeen pilottina käynnistynyt Muotokuvakioski-palvelu on ottaa vastaan tilauksia ja mukaan mahtuu myös uusia taiteilijoita. Koulutus ja materiaalit -sivuilta löytyy toteuttamiamme koulutusaineistoja, taidealan sanastoa ja muuta vapaasti ladattavaa materiaalia.

Yhteystiedot

Janette Aho
projektisuunnittelija
p. 044-7448091
janette.aho@aula-tyokoti.fi

Katriina Rosavaara
projektipäällikkö
p. 044-7606250
katriina.rosavaara@aula-tyokoti.fi

www.vertaistaiteilijat.fi
@vertaistaiteilijat
#vertaistaiteilijat

Aula-työkoti
Engelinaukio 5, 00150 Helsinki
www.aula-tyokoti.fi

Takaisin etusivulle