Rusinoita etäpullassa

29.3.2021

Karel Alanurm, Vertaistaiteilijat, 2021

 

Vertaistaiteilijoiden neljäs toimintavuosi käynnistyi maaliskuun alussa. Olemme uuden äärellä, oikeastaan alussa taas. Haluamme kiittää toimintaamme 2018-20 rahoittanutta STEA:a. Jatkamme Studio Aulassa osana Aula-työkotien kannatusyhdistyksen toimintaa. Olemme tästä iloisia, saammehan jatkaa tärkeää yhteistä työtä taiteilijoiden yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Valtakunnallinen toimintamme Taiteilijatapaamisten, Muotokuvakioskin, kehittämis- ja asiantuntijatyön, sekä alan konsultoinnin osalta jatkuu.

Helmikuun Taiteilijatapaamiseemme verkossa osallistui 75 ihmistä eri puolilta Suomea. Koronan seuraukset ovat tuoneet meitä yhteen uudella tavalla ja on syntynyt odottamatonta saavutettavuutta. Kukapa olisi innostunut, jos vuonna 2018 olisi ehdotettu, että Taiteilijatapaaminen järjestettäisiin Hevossalmen sijaan netissä? Emme ainakaan me, mutta nyt tiedämme, että Taiteilijatapaamiset toimivat verkossakin ja silloin mukaan pääsee myös heitä, joille matkustaminen olisi syystä tai toisesta ehkä mahdotonta. Kun korona-aika vähitellen väistyy, me tapaamme taas myös livenä, mutta otamme kameran ja mikit mukaan, että verkon ylikin pääsee paikalle.

Vaikka moni tekeminen ja meneminen on ollut ja on pandemian takia jäänyt tauolle, ei kaikki kuitenkaan ole pysähtynyt. Vertaistaiteilijoiden Muotokuvakioskista on jo valmistunut vuoden ensimmäinen muotokuva. Mukana olleista viidestä taiteilijasta kaikki ovat saaneet kioskin kautta vähintään yhden tilauksen ja onpa välillä ollut vähän jonoakin. Nyt suunnitelmana on täydentää Muotokuvakioskia muutamilla uusilla taiteilijoilla ja laajentaa palvelua hieman muutenkin. Suosittu avustava ohjaajakoulutuksemme saanee jatkoa sekin. Edellisessä, Lahdessa yhteistyössä Kaarisillan kanssa toteutetussa, koulutuksessa yksi mukana olleista taiteilijoista palkattiin harjoittelujakson jälkeen avustavan taideohjaajan tehtäviin.

Kehitimme hankkeessa taidealan työvalmennuksen toimintamallin, jolla tuetaan erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden toimintamahdollisuuksia taidemaailmassa ja työelämässä. Toimintamalli juurrutettiin vuoden 2020 alussa perustettuun Aulan tuettuun taidestudioon, jonka toiminnasta vastaa kuvataiteilija (YAMK) Satu Tani. Taidealan työvalmennus on aloitettu etäyhteyksin kahden Studio Aulan asiakkaan kanssa ja kolmas on tulossa. On hienoa nähdä, kun pieniin palasiin jaetuista pilotoinneista rakentuu jotakin konkreettista, toimintatapoja ja välineitä tueksi taiteilijoiden työhön. Kehitystyö jatkuu, tarkoituksemme on tuoda lisää taiteilijoiden työtä tukevaa, kaikille avointa materiaalia, tarjolle nettisivuillemme.

Hankkeessa toteutettu selkokielinen Opas taiteilijalle julkaistiin hankkeen päättäneessä Taiteilijaseminaarissa joulukuussa. Sekä paperisena, että verkossa julkaistussa oppaassa käydään läpi visuaalisen alan taiteilijan työn keskeiset asiat. Oppaan oheen tuotimme videosarjan taiteilija Maimu Brushwoodin kanssa. Videoilla oppaan sisällöt ovat myös niiden henkilöiden tavoitettavissa, joita kirjalliset versiot eivät saavuta. Videoissa on myös hauskuutta ja iloa ja ne ovat suositeltavaa katsottavaa ihan kaikille taiteilijan työstä kiinnostuneille. Käykää kurkkaamassa!

Taiteilijoidemme residenssijakso Koneen säätiön Saaren kartanossa siirtyi koronan vuoksi viime keväältä vuodelle 2022. Yhteistyössä toteutettu Kettukin taiteilijamatrikkeli, joka on ollut käytössä jo vähän yli vuoden, on kerännyt mukaan jo xx taiteilijaa, joista monet ovat saaneet matrikkelin kautta teosmyyntiä ja näyttelymahdollisuuksia. Tuimme taiteilijoita hakemaan paikallisten taiteilijaseurojen jäseneksi ja Helsingin taiteilijaseura sai kunnian olla ensimmäinen, jonka valitsijat hyväksyivät taiteilijamme jäsenhakemuksen. Onnea molemmille osapuolille! Maailma muuttuu, kun muutetaan. Meidän vuotemme päättyi juhlaan myös itsemme osalta. Kettuki ry palkitsi Vertaistaiteilijat Vuoden 2020 taideteko -palkinnolla. Palkinto luovutettiin, missäpä muualla, kuin etäyhteyksien päässä verkossa.

Kettuki: Taiteilijoiden yhdenvertaisuutta vahvistava Vertaistaiteilijat-hanke palkittiin Vuoden 2020 taideteko -palkinnolla

Juhlavelkaa on siis ehtinyt korona-aikana kertyä palkintojen, jäsenyyksien, julkaisujen, päättymisten ja alkamisten muodossa paljon. Kaikenlainen etäily alkaa vähitellen maistua pakkopullalta. Toivottavasti pääsemme jo tämän vuoden aikana kilistämään kahvikuppeja saman pöydän ääreen, parhaiden Vertaistaiteilijat-perinteiden, eli pullakahvien, merkeissä. Me tuomme lähipullat Aulan leipomosta!

Vertaistaiteilijat
Katriina ja Janette